
Turbūt daugeliui pažįstama ta akimirka, kai netikėtai suskamba durų skambutis. Žvilgteli pro langą – o ten draugai ar giminės, atėję „tik trumpam pasikalbėti“. Širdis ima plakti greičiau ne tik iš džiaugsmo, bet ir iš lengvo panikos jausmo: šaldytuvas tuščias kaip po audros, o artimiausia parduotuvė jau seniai uždaryta.
Bet nesijaudinkite – netikėti svečiai gali tapti proga sužibėti. Šiandien pasidalinsime idėjomis, kaip vos per pusvalandį pagaminti skanius vieno kąsnio užkandžius iš to, ką greičiausiai jau turite savo virtuvėje. Šie vieno kąsnio užkandžių receptai ne tik išgelbės situaciją, bet ir suteiks galimybę ramiai mėgautis draugų draugija, nesijaudinant dėl vaišių.
Kodėl vieno kąsnio užkandžiai – puikus pasirinkimas?
Prieš pereinant prie receptų, verta suprasti, kodėl tokie užkandžiai tokie praktiški. Pirma – juos ruošdami neprapulsite ilgam iš pokalbio. Antra – svečiams patogu užkandžiauti stovint ar sėdint kur tik patinka, o tai padeda sukurti laisvą, jaukią atmosferą. Trečia – nedideli kąsneliai leidžia iš nedidelio produktų kiekio paruošti vaišių visai kompanijai.
Auksinės taisyklės greitam gaminimui
- Atsigręžkite į tai, ką turite šaldytuve ar spintelėje – greiti užkandžiai gimsta iš paprastų produktų ir kūrybingų jų derinių.
- Pasirūpinkite pagrindu – duona, krekeriai, lavašas ar net bulvės gali tapti pagrindu visam skonių fejerverkui.
- Užtepėlės ir detalės – pagrindą keičia papuošimai: žalumynai, sūriai, žuvis ar daržovės.
Klasikiniai greitieji užkandžiai
Avokado ir kiaušinio brusketos
Šaldytuve turite avokadą ir kiaušinių? Tobula! Skrudinkite riekeles duonos, avokadą sutrinkite su citrinų sultimis, druska ir pipirais. Kiaušinį – išvirkite kietai arba iškepkite kiaušinienę ir supjaustykite mažais gabalėliais. Užtepkite, papuoškite – ir štai, elegantiškas užkandis paruoštas!
Varškės užtepėlė su žalumynais
Varškė – nepakeičiamas gelbėtojas. Sumaišykite ją su krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais, česnaku, druska, pipirais. Tepkite ant krekerių, duonos ar naudokite kaip padažą daržovėms. Skonis puikus, o išvaizda – tikra žalia-balta harmonija.
Pomidorų ir mocarelos kąsneliai
Turite šviežių pomidorų ir minkšto sūrio? Supjaustykite juos griežinėliais, sudėkite ant lėkštės, pagardinkite baziliku (jei yra), alyvuogių aliejumi ir šlakeliu balzamiko. Paprasta, bet stilinga – tikra itališka dvasia jūsų virtuvėje.
5 minučių krekerių variacijos
Humusas su daržovėmis
Konservuoti avinžirniai + grietinė ar skystas sūris + česnakas + citrina + druska = humusas! Sutrinkite ir patiekite su agurkų, morkų ar paprikų juostelėmis. Užkandis ne tik greitas, bet ir sveikas.
Lašiša ir grietinės užtepėlė
Šiek tiek rūkytos lašišos ar konservuotų žuvų? Sumaišykite su grietine, citrinos žievele, krapais ir pipirais. Užtepkite ant juodos duonos – rezultatas atrodys kur kas įspūdingiau nei buvo pastangų.
Užkandžiai iš orkaitės
Mini omletai formelėse
Išplakite kiaušinius, įmaišykite, ką turite: sūrio, šoninės, daržovių. Supilkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 12 min. 180 °C. Visi vienodi, visi skanūs – tobula!
Greitieji sūrio rutuliukai
Sutarkuotas sūris + kiaušinis + truputis miltų. Suformuokite rutuliukus, apkepkite – išorė traški, vidus – švelnus. Galima pagardinti riešutais ar sėklomis.
Veganiškos galimybės
Avokado ir riešutų pasta
Avokadą sutrinkite, sumaišykite su susmulkintais riešutais, citrinos sultimis, žalumynais. Skani, maistinga ir tinka tiek ant duonos, tiek kaip dip’as.
Grūdų ir pupelių salotos
Turite konservuotų pupelių ar grūdų? Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, svogūnais. Patiekite ant krekerių ar lavašo. Skonis – šviežias, maistingas, sotus.
Saldūs akcentai užbaigimui
Riešutų sviesto ir obuolių kąsneliai
Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais, aptepkite riešutų sviestu ir pabarstykite cinamonu. Paprasta, bet labai gardu.
Jogurtas su uogomis
Į mažus indelius įpilkite jogurto, užberkite uogų, pašlakstykite medumi. Sveika ir gražu – kas gali būti geriau?
Pateikimo menas
Skonis svarbus, bet akys – pirmosios ragautojos. Naudokite kontrastus: balta varškė su žaliais žalumynais, raudoni pomidorai su baltu sūriu. Vienodo dydžio kąsneliai atrodys tvarkingai ir profesionaliai. Ir – svarbiausia – visi užkandžiai turi būti lengvai paimami viena ranka, kad niekas netrukdytų pokalbiams ir juokams.
Netikėti svečiai – ne problema, o proga spindėti. Šie receptai padės jums jaustis pasiruošus bet kuriuo metu. Nepamirškite – genialumas slypi paprastume. Kūrybiškumas prasideda ne nuo pilnos lentynos gurmaniškų ingredientų, o nuo gebėjimo improvizuoti su tuo, ką turite.
Ir kas žino – gal po tokio vakarėlio svečiai ims užsukti vis dažniau. Juk skanūs kąsneliai ir šiltas priėmimas niekada neišeina iš mados.