Daugelio namų širdis yra virtuvė. Be to, didžioji dalis pačių svarbiausių, dažniausiai naudojamų ir didžiausia kaina pasižyminčių buitinės technikos prietaisų taip pat yra būtent virtuvėje. Šie prietaisai kasdien tarnauja mums mūsų namuose, tačiau taipogi laikui bėgant gali pradėti kelti mums daug rūpesčių – ypač, jei mes ignoruosime jų tinkamos priežiūros svarbą. Todėl siūlome jums susipažinti su pagrindiniais virtuvinės buitinės technikos priežiūros patarimais.
Indaplovė
Priešingai nei dauguma žmonių mano, indaplovės reikalauja tinkamo ir reguliaraus valymo. Jei jūs savo virtuvėje reguliariai naudojate indaplovę, privalote kartas nuo karto išvalyti jos dugne esantį filtrą ir nepamiršti patikrinti kitų angų (pvz., vandens purškimo) būklės. Taip pat indaplove turėtumėte naudotis labai atsargiai, neleisdami sau jos perkrauti nešvariais indais, kadangi tokiu atveju labai reikšmingai nukentėtų jos efektyvumas ir našumas.
Kitas svarbus veiksnys, apie kurį jums būtų verta pagalvoti, yra karšto vandens naudojimas indaplovėje. Jei norite sutaupyti daugiau energijos, kurios prireikia indaplovės šildymui jos veikimo pradžioje, tai gali būti efektyvus sprendimas. Tuo tarpu, jei indaplovėje plovimo metu sudūžta stiklinis indas ir joje pabyra daug šukių, jų surinkimui naudokite siurblį. O jei staiga susiduriate su netinkamu indaplovės veikimu, jums turėtų pagelbėti profesionalus indaplovių remontas (https://www.vilniausmeistrai.eu/aptarnaujama-technika/indaplovių-remontas/), kadangi patiems imtis remontuoti indaplovę neturint atitinkamos patirties tikrai nėra rekomenduojama.
Šaldytuvas
Jei norite, kad jūsų virtuvėje esantis šaldytuvas veiktų kaip įmanoma efektyviau, turėtumėte tinkamai pasirūpinti šaldytuvo kondensatoriaus rite, esančia galinėje šaldytuvo dalyje, kur lengvai susikaupia dulkės ir kiti nešvarumai.
Taip pat jums vertėtų reguliariai išvalyti savo šaldytuvo vidų, pašalinant besikaupiančius nešvarumus ir ant šaldytuvo vidaus sienelių besiformuojantį ledą. Jei žvelgti į ilgalaikę priežiūrą, šaldytuvo durelių tarpinės taipogi turėtų būti kartas nuo karto pakeistos, kadangi jos yra guminės ir bėgant laikui susidėvi.
Viryklė ir orkaitė
Daugumą viryklių ir orkaičių valyti yra labai nesudėtinga. Turėtumėte jas nuvalyti naudojant mikropluošto šluostę. Įprastai šiuolaikinės orkaitės turi savaiminio išsivalymo funkciją, kuri viduje sudegina visus priskretusius maisto likučius ir kitus nešvarumus, kuriuos galiausiai tampa labai paprasta nušveisti. Tačiau nusprendus naudoti savaiminio išsivalymo funkciją, labai svarbu šios funkcijos nenaudoti pernelyg ilgai.
Jei naudojate dujinę viryklę, jums gali reikėti papildomo šiurkštesnio šveitiklio, kadangi reikės reguliariai nušveisti kaitvietes, kurios lengvai užsiteršia maisto gaminimo metu. Elektrinės kaitlentės taip pat reikalauja atitinkamos priežiūros, tačiau jų valymas naudojant kaitlentėms skirtas valymo priemones yra lengvesnis.
Mikrobangų krosnelė
Jei savo virtuvėje reguliariai naudojate mikrobangų krosnelę, tuomet nėra ko abejoti, kad ji pakankamai greitai užsiteršia nuo joje šildomo maisto. Norėdami lengviau nuvalyti susikaupusius nešvarumus, į jos vidų įdėkite puodelį su vandeniu ir įjunkite kaitinimo režimą. Tokiu atveju turėtumėte luktelėti, kol ant mikrobangų krosnelės stiklo iš vidaus pasirodys garai. Tuomet išjungę mikrobangų krosnelę, su kempine nuvalykite jos vidų. Kai tai padarysite, pakartotinai jos vidų galite nuvalyti ir su kempine, pamirkyta muiliname vandenyje. Tai atlikus, būtinai tinkamai nusausinkite jos vidų. Mikrobangų krosnelės išorei nuvalyti galima pasitelkti universalų valiklį.
Pabaigai
Jums taip pat gali prireikti baltojo vyno acto, sumaišyto su vandeniu (santykiu vienas prie dviejų), šiek tiek valgomosios sodos ir muilo. Tai taps puikia visiems paviršiams valyti tinkančia rankų darbo priemone. Žinoma, universalų valiklį jūs galite įsigyti ir specializuotoje buities prekių parduotuvėje, kartu pasirūpindami ir kempinėlėmis bei šluostėmis.